nesting seabirds in se spain: distribution, numbers and trends in the province of almería

الطيور البحرية المعششة في جنوب شرق إسبانيا: التوزيع والأعداد والاتجاهات في مقاطعة ألميريا

aves marinhas nidificantes no sudeste de espanha: distribuição, números e tendências na província de almería

Clicks: 271
ID: 247731
2003
Article Quality & Performance Metrics
Overall Quality
Not rated
Combines reader engagement with the AI quality analysis. This article has not been analysed, so there is no overall score — reader engagement is measured and shown alongside.
AI Quality Assessment
Not analyzed
Readership in this journal
Popular

Ranked #211 of 376 articles by views in Nutrients

Most read Least read

Bar heights use a square-root scale. Only the 120 most-read articles are drawn; the journal has 376 in total.

Mint this article as an NFT
Not yet minted

Create a permanent, verifiable on-chain record of this article on the Scimatic Network. The NFT is held in your Journament account, and you can withdraw it to your own wallet at any time.

5 SUSD one-off · no wallet required
Abstract
Little is known on the abundance of seabirds breeding in southeastern Spain. This study reports on the distribution, numbers and population trends of breeding colonies of this avian group in this region. Principally from 1996 to 2000, the coast of the province of Almería was surveyed during the breeding season. In 2000, the last year of survey, we counted 1,731 seabird breeding pairs, corresponding to 8 species. The yellow-legged gull Larus cachinnans was the most abundant seabird with more than 50% of the total, followed by Audouin´s gull Larus audouinii, the little tern Sterna albifrons, the black-headed gull Larus ridibundus and the common tern Sterna hirundo. Cory´s shearwater Calonectris diomedea, the shag Phalacrocorax aristotelis and the European storm petrel Hydrobates pelagicus bred in small numbers. The black-headed Gull, yellow-legged gull and common tern showed increasing trends over the last decade. The most important breeding sites were Alborán Island and the sea cliffs of Cabo de Gata, La Higuera and Cabrera. A main factor influencing increasing population trends was the lack of human disturbance at legally protected breeding sites.
لا يُعرف سوى القليل عن وفرة الطيور البحرية المتكاثرة في جنوب شرق إسبانيا. وتستعرض هذه الدراسة توزيع مستعمرات تكاثر هذه المجموعة من الطيور، وأعدادها، واتجاهاتها السكانية في هذه المنطقة. أُجري مسح لساحل مقاطعة ألميريا خلال موسم التكاثر، بصورة رئيسية بين عامي 1996 و2000. وفي عام 2000، وهو العام الأخير من المسح، أحصينا 1,731 زوجاً متكاثراً من الطيور البحرية، تنتمي إلى 8 أنواع. وكان نورس أصفر الساق Larus cachinnans أكثر الطيور البحرية وفرةً بنسبة تجاوزت 50% من المجموع الكلي، يليه نورس أودوين Larus audouinii، والخرشنة الصغيرة Sterna albifrons، والنورس أسود الرأس Larus ridibundus، والخرشنة الشائعة Sterna hirundo. بينما تكاثرت أعداد قليلة من جلم الماء الكوري Calonectris diomedea، وغاق الشاغ Phalacrocorax aristotelis، وطائر نوء العاصفة الأوروبي Hydrobates pelagicus. وأظهر النورس أسود الرأس ونورس أصفر الساق والخرشنة الشائعة اتجاهات عددية متزايدة خلال العقد الأخير. وكانت أهم مواقع التكاثر جزيرة البوران والجروف البحرية في كابو دي غاتا، ولا إغيرا، وكابريرا. وكان انعدام الاضطراب البشري في مواقع التكاثر المحمية قانونياً عاملاً رئيساً أثّر في هذه الاتجاهات السكانية المتزايدة.
Pouco se sabe sobre a abundância de aves marinhas reprodutoras no sudeste de Espanha. Este estudo apresenta a distribuição, os efetivos populacionais e as tendências das colónias reprodutoras deste grupo de aves nesta região. Sobretudo entre 1996 e 2000, a costa da província de Almería foi prospetada durante a época reprodutiva. Em 2000, o último ano de amostragem, foram contabilizados 1.731 casais reprodutores de aves marinhas, pertencentes a 8 espécies. A gaivota-de-patas-amarelas *Larus cachinnans* foi a ave marinha mais abundante, representando mais de 50% do total, seguida pela gaivota-de-audouin *Larus audouinii*, pela andorinha-do-mar-anã *Sterna albifrons*, pelo guincho-comum *Larus ridibundus* e pela andorinha-do-mar-comum *Sterna hirundo*. A cagarra *Calonectris diomedea*, o corvo-marinho-de-crista *Phalacrocorax aristotelis* e o painho-de-cauda-quadrada *Hydrobates pelagicus* reproduziram-se em números reduzidos. O guincho-comum, a gaivota-de-patas-amarelas e a andorinha-do-mar-comum apresentaram tendências de crescimento ao longo da última década. Os locais de reprodução mais importantes foram a Ilha de Alborán e as falésias costeiras de Cabo de Gata, La Higuera e Cabrera. Um dos principais fatores que influenciaram as tendências de aumento populacional foi a ausência de perturbação humana em locais de reprodução legalmente protegidos.
Reference Key
paracuellos2003scientianesting Use this key to autocite in the manuscript while using SciMatic Manuscript Manager or Thesis Manager
Authors ;Mariano Paracuellos;Juan Carlos Nevado
Journal Nutrients
Year 2003
DOI
10.3989/scimar.2003.67s2125
URL
Keywords

Citations

No citations found. To add a citation, contact the admin at info@scimatic.org

No comments yet. Be the first to comment on this article.